Obvestila

23. maj, 2020
pixel
KONČNO PRIČETEK LIGAŠKEGA PRVENSTVA 2020
Navodila in smernice igralkam ter igralcem ekip.

Spoštovane igralke, igralci in simpatizerji prstometa,
z veseljem vam sporočamo, da bomo končno lahko pričeli z ligaškim prvenstvom 2020. Seveda ob upoštevanju vseh napotkov NIJZ in spoštovanju vseh ukrepov za prečevanje širjenja COVID -19.

Vsekakor smo se na POS maksimalno trudili in iskali rešitve, s katerimi bi lahko ob nastali krizi regularno izvedli letošnje prvenstvo. Po prejetih predlogih, pripombah, ki smo jih maksimalno upoštevali,  je POS sprejel naslednji sklep:

Ligaško prvenstvo se lahko prične ob upoštevanju vseh smernic POS in NIJZ.

1.liga moški - ženske

Trenutno je še vedno v veljavi odlok, ki ne dovoljuje zbiranja več kot 50 oseb, za kar smo tudi našli ustrezno rešitev.

Da ne bo prihajalo do takega združevanja oseb ( problem je samo za 1.ligo, ker v regionalnih ligah nastopa manj ekip) bodo prvoligaši v sezoni 2020 igrali samo posamične tekme brez dvojic. To pomeni, da bomo v pomladnem delu prvenstva na igralni dan ( sreda ali petek)  lahko odigrali 2.ligaška kroga.  S tem bomo tudi nadomestili nastali zaostanek. Jesenski del pa se bo predvidoma  nadaljeval normalno, s po eno tekmo na ligaški dan. Seveda še vedno samo tekme posameznikov. Odločitev za tovrstni sistem nam je še posebej olajšala kategorična odpoved sodelovanja ekipe Veseli Gorjanci. S tem imamo v 1.ligi za moške  12 ekip, ki imajo pred seboj 11 ligaških krogov. Čast otvoritvenega srečanja imajo ponovno igralci ŠD Rokce, ki so ga odlično izvedli že v pretekli sezoni in zato ne dvomimo, da bo tudi tokrat tako.

Žensko ekipe se pomerijo med seboj po novem sistemu 3x3 ( kjer že tako ni dvojic) in bo odvisno od dogovora in soglasja vodij ekip določeno ali se igra dvo ali celo več krožno tekmovanje. Trenutno je znano, da je osip ekip velik; zadnje stanje pravilno prijavljenih ekip je štiri. Kljub temu je pred nami še vedno zanesljiva izvedba regularnega prvenstva tudi za ženske ekipe.

Regionalne lige:

Osrednja regija - Ljubljana

Ligaško prvenstvo prične v sredo 27.5.2020 ob 17.00 uri na popolnoma novih igriščih FORCA. Na sestanku vodij ekip so se odločili, da se tekme igrajo ob sredah ob maksimalnem upoštevanju zdravstvenih in etičnih kodeksov športnikov. Za prvaka regije in uvrstitev v napredovanje ali udeležbo na finalu vseh lig se bo potegovalo 7 pravilno prijavljenih in evidentiranih ekip. Predvidena je izvedba dvokrožnega ligaškega sistema.

Gorenjska regija:

Prijavljenih je 9 ekip in pričetek ligaškega prvenstva se predvideva za prvi teden v juniju. Zaradi uskladitev podrobnosti bo sklican sestanek vodij ekip. Predvidoma bo to v petek, 29.5. 2020 v Ljubnem - dvorana ŠD.

O lokaciji in potrditvi termina bodo vodje gorenjske regije obveščeni naknadno.

Po zagotovilih PP Radovljica za naše tekmovanje ni ovir in sodi v kategorijo dovoljenih aktivnosti na prostem. Seveda pa moramo zagotoviti, da se na športnih stezah ne bo zadrževalo več kot 50 oseb naenkrat. Zato bo tokrat še bolj dosledno veljalo, da so na stezah samo igralci, ki igrajo dvoboj, merilec ali merilca  rezultata in sodniki. Vsi ostali se zadržujejo izven označenih področij - omejenih igrišč.

Vsem prijavljenim ekipam bodo do začetka tekmovanja podeljeni uradni ploščki, ki jih donira proizvajalec GITES d.o.o. Vse ligaške tekme se lahko igra le z uradnimi ploščki GITES ne glede na nihovo starost - zato tudi veljajo gravirani in negravirani ploščki.

COVID - 19 prstometni napotki za vse:

Za vzdrževanje medosebne razdalje vsaj 2 metra naj se v območju igrišča, ki je omejeno, zadržuje le igralec, ki je na vrsti za igro. Ostali so umaknjeni izven proge. Ploščki naj bodo označeni,uporablja pa vsak svoje. Vsak igralec ima svoj balinček, s katerim izvede začetni met,  ko si le tega pribori.  Pred in po uporabi naj igralci ploščke obrišejo z detergentom ali razkužijo.

 
POS - Prstometna organizacija Slovenije